DUNOON, prekvitajúci rodinný podnik a výroba najkavlitnejších šálok, ktorá začala v 1974 v Dunoon, v Škótsku.
V roku 1982 bola otvorená nová výroba v Stone, Staffordshire v srdci keramickej produkcie pod vedením Gordon, Alan a Peter Smith. Dunoon zaviedol pravidlo spolupracovať s mnohými dizajnérmi a umelcami a konšantne prinášať nové tvary a dekory unikátnych hrnčekov a šálok z kostného anglického porcelánu.
Danoon používa tradičné metódy, ručné odlievanie, produkty majú krásny lesk a vyznaćuju sa ľahkosťou.
Značka a jej produkty sa exportujú do viac než 60 krajín sveta a my sme hrdí, že ju na slovenský trh prinášame takmer 15 rokov.
Rodina Smith so svojou 100 ročnou prácou a prítomnosťou vo výrobe keramiky a porcelánu pokračuje ďalej príchodom mladej generácie.
BUDEME POTREBOVAŤ:
250g ovsených vločiek
60g hrozienok
60g sušených brusnic
80g Vanucci čokolády 73%
70g hnedého cukru resp. podľa chuti resp. podľa chuti
140g masla
3 PL čerstvo vytlačené pomarančovej šťavy
nastrúhaná pomarančivá kôra z chemicky neoštrovaných pomarančov
POSTUP:
Vo veľkej mise zmiešame vločky, hrozienka a brusnice.
Do malého hrnca dáme na malý plameň
rozpustiť čokoládu s maslom, pomarančovou šťavou a cukrom.
Zmes nalejeme na suché suroviny a poriadne premiešame.
Mix natlačíme do malého plechu alebo zapekacej misy (20x20 cm)
vystlaného papierom na pečenie.
Poriadne utlačíme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 20 min.
Po upečení necháme vychladnúť priamo v plechu.
Po vychladnutí nakrájame.
Dubrú chuť a Na zdravie.
PÚČIKY RUŽE, skvostné pohladenie všetkých zmyslov v podobe čaju. V dejínách ľudstava by sme ťažko hľadali kvet so silejšou symbolikou než je RUŽA. Je symbolom vášne a lásky, úcty oddanosti tak v civilnom ako aj náboženskom zmysle. Je národným kvetom Anglicka, niektorých štátov USA, provincií Kanady, symbolom politických strán.
Ľudstvo je ružou doslová posadnuté. Narátali by sme veľké množstvo odrôd a pribúdajú ďalšie a ďalšie Ruža je využívaná v aromoterapii a samozrejme v kulinárii. Táto lahôdka nemôže chybáť ani v našej ponuke v podobe bylinkového čaju.
Nápoj sladkej kvetinovej chute. Nezameniteľná jemnosť, kvetinovosť a svetlá farbu. V podobe čaju používane v čínskej medicíne už pred 5 000 rokmi.
Často nazývaný “the lady’s tea” sa môže popýšiť pozoruhodnými zdravotnými účinkami pre ženy. Excelentný prírodný prostriedok v prípade menštruačných kŕčov, vyrovnáva endokrinné poruchy. Podobne ako šípky sú aj púčiky ruže mimoriadne bohaté na vitamín C, ktorý posilňuje imunitu, zlepšuje kvalitu pokožky a kostí, napomáha organizmu vstrebávať železo.
Ďalšie pozitíva pitia čaju s púčikov ruže? Urýchľuje hojenie rán, napomáha tráveniu, uvoľňuje nervové napätia, znižuje fyzickú únavu a mnohé ďalšie. Púčiky sú mimoriadne vhodné aj na použitie do kúpeľa.
Vodu ohrievame na sporáku. Pridáme šafrán, škoricu, klinček, lupienky ruže a kardamón a varíme 3 – 4 minúty. Vypneme plameň a po niekoľkých sekundách pridáme zelený čaj a lúhujeme 2 – 3 minúty. Precedíme do dvoch šálok. Ochutíme medom. Pridáme mandľové lupienky/sušené čerešne/pistácie, lupienky ruže a zopár vlákien šafránu. Podávame horúce.
Na dnes chystám ďalší zo svojich nepečených dezertov. Pár ingrediencii: Len čokoláda, kokos, kokosový tuk. A cukru prípadne iného sladidla skutočne podľa uváženia. A ak ste fanúšikom PALEO alebo KETO, toto je pochúťka aj pre Vás. Samozrejme ak použijete tie správne ingrediencie. Nech sa páči, návod. Riaďte sa aj svojou intuíciou.
Čo k tomu:
7 dl kokosových lupienkov
2 dl kokosového tuku, rozpusteneho len pri izbovej teplote
sladidlo podľa Vašich preferencii, ja som použila obyčajný cukor cca 2 polievkové lyžice
4,5 dl čokoládovych lupienkov alebo doma nastrúhanej čokolády. Ja som tentokrát použila 88 % čokoládu DOLFIN z našej ponuky, ktorú som si nasekala na skôr menšie lupienky
papier na pečenie
Ako nato:
Tácku alebo plech vystelieme štvorcom s papiera na pečenie, cca 20 x20 cm.
V mise dáme dokopy kokosové lupienky, kokosový tuk a cukor, premiešame. 2 dl kokosových lupienkov som nechala na posypanie.
Túto kokosový hmotu premiestníme na papier, ktorý máme pripravený na tácke. Vytvarujeme do požadovaného tvaru, uhladíme a stlačime do pevnej vrstvy.
Dáme do mrazničky.
Čokoládu si rozpustíme vo vodnom kupeli a necháme naozaj len scveľmi mierne schladiť. Čokoládu nalejeme na kokosovú vrstvu a rovnomerne uhladíme. Fakt, že je čokoláda tekutá a stále teplá, umožní jej čiastočne zaťečenie do kokosovej vrstvy.
Čokoládovú vrstvu posypeme kokosovými lupienkami a vrátime do mrazničky.
Po 1 – 2 hodinách opatrne nakrájame a môžeme hneď podávať.
Čím väčsie kokosové lupienky použijeme, tým drobivejši bude výsledný produkt. Aj tu platí, KVALITA VÝSLEDNÉHO PRODUKTU ZÁVISÍ OD KVALITY POUŽITÝCH SUROVÍN. Verím, že budete spokojní.